Home » In the Picture - Media » Interview Fierce De Gelderlander

Interview werkgroep 'Fierce' De Gelderlander

Ede krijgt voor het eerst een LHBT-feest

EDE - Ede krijgt voor het eerst een eigen LHBT-feest. Dat het een primeur is voor Ede, beseft organisator poppodium Astrant, maar vindt dat er ruimte is voor een gay-evenement. De groep jonge Edese LHBT-ers die het feest samen met Astrant op poten zet, heeft behoefte aan een avond ‘waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn’.

 

 

 

Mathilde van Ravensberg 12-03-19, 09:07 Bron: De Gelderlander

 

Astrant wil zoveel mogelijk evenementen voor een brede doelgroep neerzetten, vertelt Xander van Soelen van het poppodium. ,,Een LHBT-event misten we nog in Ede. In Wageningen organiseert SHOUT al 15 jaar LHBT-feesten. Iets dergelijks moet in Ede toch ook kunnen.” 

 

Hetero's ook welkom

Nadat hij het idee eind vorig jaar lanceerde, was een organisatieteam snel geformeerd. ,,Daaraan merkte ik al dat er behoefte is aan een dergelijk feest.” Gezien de discussie in Ede rond de Nashville-verklaring, heeft hij wel het idee dat er in Ede meer openheid is voor LHBT-ers. ,,We zijn benieuwd wat het doet in de Edese gemeenschap. We beginnen sowieso wat betreft verwachtingen helemaal op nul.” Het feest is op donderdag 18 april tussen 20.00 en 00.00 uur 's nachts in poppodium Astrant. Loop ik hand in hand met mijn vriendin, word ik nagekeken of mensen roepen ons na

 

De happening is speciaal voor jonge homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers) in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Hetero’s zijn ook van harte welkom, benadrukt de organiserende groep die zich Fierce, wat staat voor ‘moed’, ‘durf’, heeft genoemd. Ze willen geen exclusief besloten gay-feest, maar wel een avond waarin ze zich helemaal vrij voelen in hun geaardheid. ‘Geaccepteerd voelen’ is belangrijk voor de Fierce-leden. Ze zijn inmiddels allemaal uit de kast. Toch ervaren ze dat homo of lesbienne zijn in Ede best wat voeten in de aarde heeft. ,,Ik moet constant nadenken hoe ik me gedraag in het openbaar”, vertelt Nicole Steijsiger. ,,Loop ik hand in hand met mijn vriendin, word ik nagekeken of mensen roepen ons na.” 

 

Zwart-wit

In Ede is de discussie vaak vrij zwart-wit, je bent voor of tegen LHBT, merkt ook Sietske Beiboer. Net als Steijsiger studeerde ze aan de Christelijke Hogeschool Ede. Tijdens haar studie zette ze de beweging ‘LHBT op de CHE’ op. ,,In eerste instantie was de schoolleiding, maar waren ook veel leerlingen terughoudend. ‘Daar is toch geen behoefte aan’, zeiden ze.” 

 

Beiboer zette door, ook omdat ze het belangrijk vond dat LHBT-ers een gezicht krijgen op de CHE. ,,We gaan graag in gesprek met mensen over de voors en tegens. Dan merk ik dat mensen meer begrip krijgen.” De hogeschool is met een derde persoon, Noah Versluis, overigens flink vertegenwoordigd in de organisatie van het gay-event. Fierce bestaat verder uit Shannah Dirks, een Veenendaalse die in de buurgemeente de nodige LHBT-activiteiten heeft opgezet. Zij vindt de veiligheid die een eigen feest geeft aan de doelgroep belangrijk.

,,Veel jongeren worstelen nog met hun geaardheid. Tussen hetero’s houden ze hun mond omdat je nooit weet wie voor of tegen homoseksualiteit is.” 

Bauke Bakker is met vijftien jaar de jongste van de groep. Hij zit op het Marnixcollege en is oprichter van GSA (Gender Sexuality Alliance) en zet zich daarmee in voor meer acceptatie op zijn school.  Harry Lammers is aangeschoven namens de jongerenraad Ede omdat hij persoonlijke betrokkenheid heeft bij het onderwerp. Jolien Eshuis is stagiair bij Astrant en is mede kartrekker van het event. ,,Officieel ben ik als hetero niet de doelgroep, maar ik zie een hele chille avond met vette muziek tegemoet”, lacht ze.