Home » In the Picture - Media » Interview Fierce Ede Stad

Interview werkgroep 'Fierce' - Ede Stad

Noah Versluis, Shannah Dirks en Xander van Soelen houden samen een LHBTQI+ evenement.

- Danny van Zeggelaar

 

Eerste LHBTQI+-event in Ede

27-03-2019, 09:31 | Van de redactie

 

EDE Voor het eerst wordt voor jongeren uit de gemeente Ede en omgeving een LHBTQI+-evenement gehouden. Poppodium Astrant, aan het Kuiperplein, is de plek. En er is zeker behoefte aan, zeggen de organisatoren.

Voor homo's, lesbiennes, biseksuelen, transseksuelen, mensen die niet in een hokje geplaatst willen worden (queer, vandaar de q) en interseksuelen wordt voor het eerst een feest georganiseerd, waar trouwens ook 'gewoon' hetero's meer dan welkom zijn. Zo'n tien jongeren zijn vrijwillig al weken bezig met het feest, dat op donderdag 18 april in Astrant wordt gehouden door de werkgroep 'Fierce', onder het thema 'I Want To Break Free'.

 

LAMPJE Het idee voor het feest kwam grotendeels uit de koker van Xander van Soelen van poppodium Astrant. Een vriend van hem had na de Nashville-verklaring posters opgehangen met daarop SGP-leider Van der Staaij met een regenboogstropdas. ,,Op de een of andere manier is er toen een lampje gaan branden", zegt hij in Astrant, waar het feest op donderdag 18 april vanaf 20.00 uur wordt gehouden. ,,Het is gek dat er voor de doelgroep nog niets in Ede is." Hij kwam in contact met Sietske Beiboer, die toen nog voorzitter was van de groep 'LHBTopdeCHE', en zo ging het balletje rollen.

 

BEHOEFTE Dat er behoefte is aan zo'n feest, is volgens de organisatie overduidelijk. Shannah Dirks van Be Really You organiseert in Veenendaal ontmoetingsavonden voor LHBT-ers, waar inmiddels zeker vijftien mensen op af komen. ,,Er is behoefte aan ontmoeting met gelijkgestemden", zegt ze. ,,Dat merk je op die avonden ook. Er is een jongen van 13, die voelt zich heel erg thuis en geaccepteerd. Maar ook een man van 85, die niet uit de kast durft te komen."

 

BLIKKEN Noah Versluis, ook organisator, merkt dat er in Ede soms nog wel gek wordt gekeken naar mensen die niet-hetero zijn. ,,Als ik met mijn vriendje over straat loop in Ede, dan merk ik soms afkeurende blikken", zegt hij. ,,We kijken altijd of het kan. Het is hier toch wat conservatiever."

 

GEWONE MENSEN Met het feest hoopt de groep organisatoren de acceptatie van LHBTIQ-ers te vergroten. ,,Zodat mensen leren dat ook wij gewone mensen zijn", zegt Dirks. En dat terwijl in Ede al best wat gebeurt. Dit evenement bijvoorbeeld, maar ook de Jongerenraad, de CHE en het Marnix College zijn met het thema bezig.

 

POSITIEF Aan de reacties zal het waarschijnlijk niet liggen. Die zijn vooral positief, weet Van Soelen. ,,Ik heb voor de gein online eens wat reacties gelezen, toen het evenement online ging. Veel mensen dragen dit zeker een warm hart toe." Ook Shannah Dirks merkt dat. ,,Als ik kom met flyers, zijn er louter positieve reacties."

 

IEDEREEN Het evenement wordt georganiseerd door LHBTIQ-ers, maar iedereen is welkom, benadrukken de organisatoren. Er is onder meer live muziek en hitjes uit de scene. De entree staat niet vast: men bepaalt voor wat men het waard vindt.