Home » In the Picture - Media » Interview Nieuwsvallei.nl

Interview Nieuwsvallei.nl - 30 maart 2019 - Door Daan Teeuw

Foto Renée Egbring

Hoe harder mensen nee roepen, hoe harder ik me inzet"

Shannah Dirks (41) is biseksueel en de oprichter van 'Be Really You', een ontmoetingsmedium in Veenendaal gericht op mensen die zich identificeren als anders aardend dan heteroseksueel. Ze is ook mede organisator voor het eerste LHBT georiënteerde feest in Ede dat dit jaar het thema 'I want to Break Free' heeft.

 

"Ik vind het feest heel belangrijk voor de erkenning die LHBT mensen er nu mee krijgen. Homoseksualiteit is toch vaak een thema dat een beetje taboe is. Met dit feest laten we zien dat we er zijn.” Of het feest ook in Veenendaal gevierd gaat worden is nog maar de vraag.

 

“Ik zou het wel willen. Ik speel met de gedachte om het feest ook in Veenendaal te organiseren en ben ook al bezig om me hier meer in te verdiepen. Maar ik moet eerst een fonds aanschrijven voordat we kunnen beginnen met organiseren.” Of Shannah hiervoor steun krijgt vanuit de gemeente blijft een vraag. “De CU en de SGP zullen het misschien niet toejuichen. Maar ik ben ook lid van de Diversiteitsraad en die juichen het wel toe”.

 

Het organiseren van een LHBT feest in Ede is niet het eerste wat Shannah voor de LHBT gemeenschap onderneemt. Ze begon ook haar ontmoetingsgroep ‘Be Really You’. Een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn.

 

Jezelf zijn is niet makkelijk

“Jezelf zijn is toch ook normaal?” Zegt ze met passie in haar stem. “Zelf heb ik twintig jaar in de kast gezeten. Thuis werd niet gepraat over homoseksualiteit. Je ging gewoon niet met iemand van hetzelfde geslacht. Ik weet nog goed dat ik afscheid van mijn vriendinnetje moest nemen toen ik twaalf was omdat mijn ouders het niet goed vonden. Nu voel ik me pas mezelf. Nu ik eerlijk ben en als het ware met mijn diepste zelf ‘connected’ ben.”

 

 Shannah woont in Veenendaal, waar een grote conservatief christelijke gemeenschap is gevestigd. Ze merkt dat er nog steeds een taboe heerst. “Het zijn verschillende dingetjes. Ik woon in een gelovige gemeenschap waar (kerkelijke) mensen soms geloven dat het helemaal niet voorkomt in hun kerk. Zo wilde ik een keer een flyer ophangen voor ‘Be Really You’ in een winkel van een gelovige mevrouw. Er hangen daar wel vaker flyers, maar ze wilde niet dat de mijne er kwam te hangen. Toen ik vroeg waarom niet, kwam uit het gesprek dat ze niet zo goed wist hoe ze met homoseksualiteit om moest gaan omdat er nooit over gepraat wordt.”

 

 Om precies deze reden vindt ze het belangrijk dat er een plek is waar de LHBT’ers van Veenendaal welkom zijn. “Hoe harder mensen nee roepen, hoe harder ik me ervoor wil inzetten. Ik wil aantonen dat LHBT’ers er wel zijn, juist als mensen zeggen dat homoseksualiteit niet onder hen voorkomt. Ik wil een plek creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn. Ik krijg mailtjes van mensen die wel willen, maar uit angst voor hun omgeving niet naar onze ontmoetingsavonden durven te komen. Uit onderzoek blijkt ook dat zelfmoord het hoogst is onder homoseksuele, gelovige jongeren. Daarbij is er in Veenendaal voor alle groepen iets. Behalve voor de LHBT gemeenschap. Daarom vind ik het belangrijk om een tegengeluid te geven. We willen laten zien dat het normaal is om jezelf te kunnen zijn.”

 

Thuis doet ook mee

Shannah krijgt ook steun vanuit het thuisfront. Op haar werk voor ‘Be Really You’ zijn haar kinderen alleen maar trots. “Mijn oudste is trots dat ik zoveel bereikt heb. Mijn tweede zoon helpt zelfs mee met de ontmoetingsavonden en mijn jongste dochter vindt het alleen maar fantastisch. Ze wil er zelfs haar werkstuk over doen, maar dat ligt lastig want ze zit op een christelijke school.”

 

Haar kinderen waren niet meteen overstag. “De oudste moest er heel erg aan wennen toen ik vertelde dat mama ook op vrouwen valt. Maar de dag erna was hij wel zo van ‘ach ja, het is zo’. En de jongsten vonden het direct oké.” Shannah bleef daarna het gesprek aangaan met haar kinderen om ze te helpen met wennen. Inmiddels heeft ze een relatie en leeft ze haar eigen mantra (“jezelf zijn is toch normaal”) voor. “Toen ik een relatie kreeg met mijn vriendin bleef het even wennen voor ze, maar nu is het normaal.”