Home » Uit de kast komen ?

Uit de kast komen? Hieronder wat tips!

 

Homoseksueel zijn is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je nog in de kast zit. Hier volgen 8 tips die je wellicht op weg kunnen helpen.

 

Tip 1: Bereid je goed voor
Bedenk wat je wil gaan zeggen en bedenk ook vooraf hoe mensen kunnen gaan reageren. Niet iedereen zal misschien positief zijn, hou daar rekening mee. En denk vooral niet dat het jouw schuld is als je wel negatieve reacties krijgt. Jij bent gewoon wie je bent.

 

Tip 2: Vertel het één op één
Mensen in een groep reageren altijd anders dan wanneer ze alleen zijn. De kans op een eerlijke, oprechte reactie is veel groter als je iemand één op één vertelt over je homoseksualiteit.

 

Tip 3: Schrijf een brief
Op deze manier kan het minder eng zijn. Je kan rustig nadenken over hoe je het precies wilt vertellen, en degene aan wie je schrijft heeft even de tijd om aan het idee te wennen, voor hij of zij een reactie geeft.

 

Tip 4: Vertel het indirect
Durf je het niet in een gesprek te vertellen, dan kun je er ook voor kiezen om met hints te laten merken dat je homoseksueel bent. Laat bijvoorbeeld een tijdschrift slingeren over het onderwerp, of kijk er een film over met degene aan wie je het wilt vertellen. Deze manier heeft wel een valkuil: je weet nooit zeker of de hints worden opgepakt.

 

Tip 5: Vertel het eerst aan je beste vriend/vriendin
Als je een goede vriend of vriendin hebt waar je alles mee deelt, is het voor jezelf misschien fijn om het eerst aan die persoon te vertellen. Hij of zij kan je vervolgens steunen als je het tegen anderen vertelt.

 

Tip 6: Wees niet te dramatisch
Als je op een dramatische manier vertelt dat je homoseksueel bent, is de kans dat de ander daar dramatisch op reageert veel groter. Want als jij je homoseksualiteit geen reden vindt voor drama, dan hoeven anderen er toch ook niet moeilijk over te doen?

 

Tip 7: Geef mensen de tijd
Sommige mensen aan wie je het vertelt, zullen even tijd nodig hebben om aan het idee te wennen. Jij weet al langer dat je homoseksueel bent, degene aan wie je het vertelt (waarschijnlijk) nog niet. Laat ze even van de ‘schrik’ bekomen.

 

Tip 8: Je bent niet de enige!
Bedenk dat er veel meer mensen in Nederland homoseksueel zijn. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar er wordt geschat dat rond de 11% van de Nederlandse bevolking homoseksueel is. Absoluut niets om je voor te schamen dus!

 

Bronvermelding: Archief www.ondertussen.nl

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen